Mikondo

ZWO-PROJECT “MIKONDO” voor schoolkinderen in DRCongo’.

De school ‘La Tulipe’, opgericht in 2001 door Epi Kaluba, is gevestigd in Mikondo, een grote achterstandswijk in Kinshasa in de Democratische Republiek Congo.
In Nederland is, op initiatief van Mieke Rang en Epi Kaluba, de ‘Stichting Vrienden van Mikondo’ opgericht. Deze stichting werkt nauw samen met de Congolese partnerorganisatie ‘Projets Mikondo’. De school ‘La Tulipe’ en ook een bibliotheek, zijn onderdeel van dit sociaal-cultureel centrum.

Jaarlijks volgen ruim 1200 leerlingen de lessen voor kleuter-, basis- en middelbaar onderwijs.
Er zijn inmiddels ook diverse vakopleidingen zoals: naaien, houtbewerking, autotechniek, metselen, ict.Na schooltijd volgen volwassenen cursussen, zoals: alfabetisering, Frans, Engels, naaien en boekhouden

Dankzij een aantal trouwe donateurs kan elke maand een vast bedrag aan ondersteuning worden overgemaakt. Ook wordt bijgesprongen bij bijzondere noden. Soms ontvangt de Stichting eenmalige grote giften. Daarmee kan dan bijvoorbeeld het hoognodige onderhoud aan de gebouwen worden bekostigd.
De school draait goed mede dankzij grote inzet van vrijwilligers

Projectgroep ‘voor schoolkinderen in Mikondo, DRCongo’ Marit, Tineke, Greet, Doetie, Pieter, Margriet, Aly en Ieneke.

Kunt u niet meedoen aan de activiteiten, maar wilt u wel de schoolkinderen steunen? Dan kunt u een financiële bijdrage overmaken naar de bankrekening van taakgroep ZWO o.v.v. ‘schoolkinderen DRCongo’. Rek.nr. ZWO: NL83 RABO 0149 1081 25.
Voor actuele informatie uit Mikondo,

Anders naar Kerst

Anders naar Kerst in de Grote Kerk in Steenwijk

Tijdens Kerst in Steenwijk ‘Special Edition’ op zaterdag 16 december is er van alles te beleven in de Grote Kerk en op het kerkplein.

Het programma van  de werkgroep “Anders naar Kerst” biedt muziek, dans, verhalen, maar ook de gelegenheid om te gedenken, een wens te doen en de markt te bezoeken.

De werkgroep van de PKN Kerk die dit alles organiseert, nodigt iedereen uit om op 16 december een bezoek te brengen aan de Grote Kerk.
Even als andere jaren bruist het weer van de activiteiten in en rond de Grote Kerk.
Vanaf 14.00 uur zullen koren, muziekvereniging T.O.P. Onna en Mieke en Brigitte optredens verzorgen. Tussendoor geven 89 leerlingen van Dansvonk (voorheen Scala) dansvoorstellingen.
In de kerk zal bovendien verhalenverteller Jan Wiersma een kerstverhaal vertellen. Verder kun je in de gedachtenishoek in de kerk een kaarsje aansteken voor iemand die je dierbaar is.
Wie een wens heeft, kan die in de kerk op een kaartje schrijven en buiten op het plein in de kerstwensboom hangen. In de kerk kan men genieten van een lekker kopje koffie, thee met wat lekkers.
Op het sfeervol verlichte kerkplein is een markt, waar een drietal goede doelen zich met een kraampje presenteren.
Dat zijn Present Steenwijkerland, World Servants en het project van de PKN Kerk voor schoolkinderen in Congo.
Verder zijn er kraampjes met oliebollen, pannenkoeken, kniepertjes, warme chocolademelk en andere lekkernijen.
Pand Zoer wordt ingericht als kerstwinkel. Een grote hoeveelheid kerstspullen zullen daar verkocht worden.

De werkgroep hoopt dat net als bij de vorige editie van 2022 weer honderden mensen naar de kerk zullen komen.
“De Grote Kerk wil graag een plek van ontmoeting zijn.
We willen als kerk graag iets van onszelf laten zien”, zo verwoordt de werkgroep dat.

Programma
14.00 – 14.30        Dansvonk ( voorheen Scala)
14.30 – 14.45        Verhalenverteller Jan Wiersma
14.45 – 15.15        Euphonion Singers uit Wilsum
15.30 – 16.00        Dansvonk
16.00 – 16.15        Verhalenverteller Jan Wiersma
16.15 – 16.45        Euphonion Singers uit Wilsum
17.00 – 18.30        Sfeervolle beelden + muziek + flitsen uit kerstfilm “terugblik kerst in coronatijd”
18.45 – 19.05        Top Onna
19.15 – 19.40        Dickens Singers Meppel
19.50 – 20.10        Top Onna
20.10 – 20.30        Muzikale omlijsting door Mieke en Brigitte
20.30 – 20.50        Top Onna

Knieperties verkoop

Er zijn weer kniepertjes te koop, de opbrengst is voor het ZWO-project voor de school La Tulipe in DRCongo.

U kunt ze dit jaar weer bestellen en dan brengen wij het bij u thuis.

De tweede afleverdag is zaterdag 2 december tussen 10.00 en 12.00 uur.

Geef uw bestelling zo snel mogelijk door, ivm het plannen van bakken bij:

Doetie Kruithof, tel. 0521-371538 of e-mail doetie.kruithof@ziggo.nl.

Minimum afname is 3 zakjes á € 3,– (per zakje 12 kniepertjes, bij afname vier zakjes: € 11,–).

Volgende aflever zaterdagen in ieder geval: 9 en 30  december.

Op diverse momenten zijn ze ook in de kerk te verkrijgen.

Er zijn weer kaarsen te koop, in Amersfoort gemaakt van kaarsrestanten en de opbrengst is ook voor onze school La Tulipe.

Kaarsrestanten kunt u inleveren in het krat dat naast De Opgang in een nis staat.

 

Reisverslag naar Mikondo in Kinshasa 2023

Activiteiten projectgroep ‘Voor schoolkinderen in Mikondo, DRCongo’

 

Reisverslag naar Mikondo in Kinshasa

 

Begin september 2023 ben ik (Alice Brus) samen met Mieke Rang vertrokken naar DR Congo. We gaan daar de school La Tulipe en andere projecten van ‘Projets Mikondo’ bezoeken, waar wij vanuit Protestantse Gemeente te Steenwijk al vele jaren steun aan geven.

Bij onze aankomst op het vliegveld werden we met een héél hartelijk welkom ontvangen! Buiten de aankomsthal stonden veel mensen uit de wijk Mikondo ons op te wachten met een spandoek en een lied om ons welkom te heten. Het was overweldigend en zó onverwacht.

In de dagen die volgden, hebben we de school “La Tulipe” en de naaischool “Muasi Mosala” meerdere keren bezocht en kennis gemaakt met de leiding van de scholen, de leerkrachten en de leerlingen. Iedereen is zó blij met onze aanwezigheid! En aan alle kanten laten ze merken dat onze hulp zo welkom is. Trots laten ze zien wat er onder de bezielende leiding van Papy onder meer bereikt is in de afgelopen tijd:

– de herstelwerkzaamheden na de stormschade van maart 2022

– voor de start van het nieuwe schooljaar –start 1e week september – is de school geverfd

– zijn nieuwe schoolbanken en stoelen gemaakt (helaas nog niet voldoende vanwege onvoldoende middelen)

– lesmateriaal geprint (per kind 5 cahiers, een soort schriften waarin ze de vorderingen bijhouden)

– vernieuwde toiletvoorzieningen.

Mieke en ik hebben thuis onze koffers vol gestopt met goede gaven van vrienden, kennissen en gemeenteleden (schoolartikelen, naaigerei, etc.) Ergens in de week hebben we dit uitgepakt en spullen uitgedeeld. Onvoorstelbaar blij waren ze ermee! Eén van de meisjes op de naaischool stond te springen van geluk, ze wist niet hoe ze uiting moest geven aan haar gevoel!

In korte tijd kregen we veel indrukken te verwerken. De werkelijkheid in Mikondo is anders dan in ons land, in onze stad. Dat zie je aan alles waar je komt en dat begint al bij aankomst.

Het is warm (zo’n 35 graden), stoffig, erg veel lawaai, getoeter en verkeerschaos. Dat gaat dag en nacht door. Daarnaast namen Papy, de projectleider,  en enkele medewerkers ons mee de wijk Mikondo in. Bedoeling was om te laten zien waar de kinderen vandaan komen die een plaats op de school La Tulipe nodig hebben. Dat was voor mij het meest indrukwekkend. Zulke grote verschillen met Nederland! Kleine, vuile straatjes met overal afval langs de weg waar amper een auto langs kan, kleine ‘winkeltjes’(kraampjes) waar iedereen probeert iets te verkopen om toch maar geld te verdienen zodat er eten op tafel komt. Hoe verder van de hoofdweg, hoe meer geklim en geklauter; lopen kan je dit bijna niet noemen J. De auto kan niet verder, er zijn te veel hoogteverschillen. Overal kinderen bij de huisjes (onder schooltijd!).

Door de gesprekken die Papy aanknoopt met deze kinderen wordt duidelijk dat ze niets liever willen dan naar school gaan maar geen idee hebben hoe! Er is geen geld voor school – ouders moeten alles zelf betalen in Congo. Wanneer hij dan de (groot)ouders kan overtuigen dat er een school is met gratis onderwijs, leermiddelen en uniformen, is dat voor hen bijna niet te bevatten. Hoe mooi is het dan om te horen dat in de week daarna – toen ik alweer in Nederland was – die kinderen alle vijf al opgenomen waren bij “La Tulipe”. Zo krijgen deze kinderen een kans op een toekomst! Maar ook hun ouders en evt. later hun eigen kinderen. Educatie maakt zoveel rijker!!

Een onvergetelijke ervaring waar ik nog veel meer over kan vertellen.

U wordt van harte uitgenodigd op de gemeenteavond op 15 november waar ik meer mag vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes. Komt u ook?

 

Mede namens Mieke,

Alice Brus

 

Projectgroep ‘Mikondo, voor schoolkinderen in DRCongo’:

Marit, Alice, Tineke, Doetie, Pieter, Margriet en Ieneke.

 

Kunt u niet meedoen aan de activiteiten, maar wilt u wel de schoolkinderen steunen?

Dan kunt u een financiële bijdrage overmaken naar bankrekening van Taakgroep ZWO Protestantse Gemeente te Steenwijk: NL83 RABO 0149 1081 25 o.v.v. ‘schoolkinderen DRCongo’.

Voor actuele informatie uit Mikondo, kijk dan op de website www.mikondo.nl.

Hier bevindt u zich:
Home » Home » Activiteiten » Mikondo

Mikondo berichten

Wie zijn wij?

Organisatie

Historie

Gebouwen

Ontworpen en gerealiseerd door BijzonderOnline