Reisverslag naar Mikondo in Kinshasa 2023

Activiteiten projectgroep ‘Voor schoolkinderen in Mikondo, DRCongo’

 

Reisverslag naar Mikondo in Kinshasa

 

Begin september 2023 ben ik (Alice Brus) samen met Mieke Rang vertrokken naar DR Congo. We gaan daar de school La Tulipe en andere projecten van ‘Projets Mikondo’ bezoeken, waar wij vanuit Protestantse Gemeente te Steenwijk al vele jaren steun aan geven.

Bij onze aankomst op het vliegveld werden we met een héél hartelijk welkom ontvangen! Buiten de aankomsthal stonden veel mensen uit de wijk Mikondo ons op te wachten met een spandoek en een lied om ons welkom te heten. Het was overweldigend en zó onverwacht.

In de dagen die volgden, hebben we de school “La Tulipe” en de naaischool “Muasi Mosala” meerdere keren bezocht en kennis gemaakt met de leiding van de scholen, de leerkrachten en de leerlingen. Iedereen is zó blij met onze aanwezigheid! En aan alle kanten laten ze merken dat onze hulp zo welkom is. Trots laten ze zien wat er onder de bezielende leiding van Papy onder meer bereikt is in de afgelopen tijd:

– de herstelwerkzaamheden na de stormschade van maart 2022

– voor de start van het nieuwe schooljaar –start 1e week september – is de school geverfd

– zijn nieuwe schoolbanken en stoelen gemaakt (helaas nog niet voldoende vanwege onvoldoende middelen)

– lesmateriaal geprint (per kind 5 cahiers, een soort schriften waarin ze de vorderingen bijhouden)

– vernieuwde toiletvoorzieningen.

Mieke en ik hebben thuis onze koffers vol gestopt met goede gaven van vrienden, kennissen en gemeenteleden (schoolartikelen, naaigerei, etc.) Ergens in de week hebben we dit uitgepakt en spullen uitgedeeld. Onvoorstelbaar blij waren ze ermee! Eén van de meisjes op de naaischool stond te springen van geluk, ze wist niet hoe ze uiting moest geven aan haar gevoel!

In korte tijd kregen we veel indrukken te verwerken. De werkelijkheid in Mikondo is anders dan in ons land, in onze stad. Dat zie je aan alles waar je komt en dat begint al bij aankomst.

Het is warm (zo’n 35 graden), stoffig, erg veel lawaai, getoeter en verkeerschaos. Dat gaat dag en nacht door. Daarnaast namen Papy, de projectleider,  en enkele medewerkers ons mee de wijk Mikondo in. Bedoeling was om te laten zien waar de kinderen vandaan komen die een plaats op de school La Tulipe nodig hebben. Dat was voor mij het meest indrukwekkend. Zulke grote verschillen met Nederland! Kleine, vuile straatjes met overal afval langs de weg waar amper een auto langs kan, kleine ‘winkeltjes’(kraampjes) waar iedereen probeert iets te verkopen om toch maar geld te verdienen zodat er eten op tafel komt. Hoe verder van de hoofdweg, hoe meer geklim en geklauter; lopen kan je dit bijna niet noemen J. De auto kan niet verder, er zijn te veel hoogteverschillen. Overal kinderen bij de huisjes (onder schooltijd!).

Door de gesprekken die Papy aanknoopt met deze kinderen wordt duidelijk dat ze niets liever willen dan naar school gaan maar geen idee hebben hoe! Er is geen geld voor school – ouders moeten alles zelf betalen in Congo. Wanneer hij dan de (groot)ouders kan overtuigen dat er een school is met gratis onderwijs, leermiddelen en uniformen, is dat voor hen bijna niet te bevatten. Hoe mooi is het dan om te horen dat in de week daarna – toen ik alweer in Nederland was – die kinderen alle vijf al opgenomen waren bij “La Tulipe”. Zo krijgen deze kinderen een kans op een toekomst! Maar ook hun ouders en evt. later hun eigen kinderen. Educatie maakt zoveel rijker!!

Een onvergetelijke ervaring waar ik nog veel meer over kan vertellen.

U wordt van harte uitgenodigd op de gemeenteavond op 15 november waar ik meer mag vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes. Komt u ook?

 

Mede namens Mieke,

Alice Brus

 

Projectgroep ‘Mikondo, voor schoolkinderen in DRCongo’:

Marit, Alice, Tineke, Doetie, Pieter, Margriet en Ieneke.

 

Kunt u niet meedoen aan de activiteiten, maar wilt u wel de schoolkinderen steunen?

Dan kunt u een financiële bijdrage overmaken naar bankrekening van Taakgroep ZWO Protestantse Gemeente te Steenwijk: NL83 RABO 0149 1081 25 o.v.v. ‘schoolkinderen DRCongo’.

Voor actuele informatie uit Mikondo, kijk dan op de website www.mikondo.nl.